sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Letzter Abend, toller Abend!

Huh, ensimmäinen kuukausi olisi sitten paketissa. Syyskuu, joka samaan aikaan meni erittäin nopeasti, mutta tuntui kestävän useamman kuukauden. Paljon on tapahtunut, isommilta ongelmilta on vältytty, ja uusia kavereitakin on ilmestynyt yli viisikymmentä, ainakin jos facebookin kaverilistaa tarkastelee. Aurinko paistaa, mutta syksy alkaa lähestymään täälläkin. Ensimmäiset lehdet puissakin ovat vaihtaneet jo väriään.

Näkymä parvekkeeltani

Tiistaina tutoriumin ohjelmassa oli vierailu kaupungin kuuluisimmassa rakennuksessa, Signal Iduna Parkilla. BVB:n kotipyhättö tekee varmasti vaikutuksen myös sellaisiin jotka eivät futiksesta muuten perusta, jopa tyhjillään paikka oli erittäin vaikuttava. Eilen kävelin puolen kilometrin päässä stadionista liikenteen melussa, ja siitä huolimatta kuulin yleisön pauhun selvästi. Onhan tuonne yleisöön vaan päästävä, varsinkin kun nyt ensimmäisen kuukauden jälkeen aikaakin pitäisi löytyä helpommin. Kierrokseemme kuului pukuhuoneet, vaihtopenkki, eri katsomon osat sekä Borussia-museo. 

Seuraavaksi kuva täydestä stadionista


Valmentaja jakaa tiimille ohjeita
Keskiviikkona oli vuorossa kielikurssimme päättökokeen vuoro. Koe käsitti lähinnä kielioppia ja tekstinymmärrystä. Omalta osaltani koe meni mielestäni kelvollisesti, vaikka joudunkin opettelemaan jatkossa lisää prepositioiden käyttöä. Brassikaverini sanoi prepositioiden olleen hänelle helppoja, mutta sormi meni hänelläkin melko äkkiä suuhun, kun pidin pikakurssin suomen sijamuodoista. Lisäksi suomen opettaminen latinomaista tai aasiasta tuleville on aina yhtä hupaisaa. Aasialaille ärrät tekevät tiukkaa, mutta brasilialaiset eivät voineet ymmärtää, mitä eroa on sanoilla "kyllä, kyylä, kylä, kuula, kulo, kuulo".
Kokeen tulokset laittoivat minut B2-tason kurssille. Suurin osa ryhmästämme meni edistyneempään porukkaan, mutta tiesin ongelmani puheen tuottamisen kanssa, joten hyvä näin. Ensimmäinen semester tulee menemään pääasiassa kielen opettelussa, mutta lukujärjestykseeni mahtui myös hiukan materiaalioppia, muovaavia valmistusmenetelmiä, robotiikkaa sekä tuotannonohjausta. Näistä kerron epäilemättä myöhemmin. Ensi viikko on kuitenkin vielä lomailua, joten ensin pääsen nauttimaan vapaudesta. Huomenna myös semesterticket astuu voimaan, joten voin liikkua vapaasti koko Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Vanha mökki uusien puristuksessa

Torstaina oli vuorossa perisaksalainen vierailu, sillä tutorium vei meidät panimo-museoon. Dortmundin alue on erityisesti 1900-luvun alkupuolella ollut saksan tärkeimpiä oluen tuottajia, ja nykyisinkin alueella tuotetaan ainakin  DAB:ia, Kronenia ja Brinkhoff´sia. Kierrokseemme kuului toki myös kyseisten oluiden maistelua. Prost!

Vanha pullotuskone


Dortmundin oluthistoriaa
Perjantaina oli vuorossa kielikurssimme päätöspäivä. Aloitimme perinteisellä saksalaisella aamiaisella. Hyvää evästä, joskaan ei mitään kovin erikoista. En vain ymmärrä miten väki kykenee täällä syömään joka ikinen aamu sämpylöitä nutellan tai marmeladin kanssa, ja sen lisäksi dippaamaan niitä yli-imelään kaakaoon. 
Aamupalan syötyämme olimme valmistelleet ryhmissä pieniä näytelmiä liittyen ensimmäiseen kuukauteemme. Huomiota saivat osakseen mm. DB:n innokkaat lipuntarkastajat, saksalainen byrokratia, mukavat opettajamme, päivittäiset sadekuurot, perunaruuat, BVB-fanit, jatkuva eramus-juhlinta, olut, sekä saksalainen säntillisyys liikennevaloissa katua ylittäessä.

Saksalaista byrokratiaa

Ilta huipentui viimeiseen iltaan koko erasmus-porukan kanssa. Todella mainiot bileet, jotka jatkuivat hyvinkin myöhään pikkutunneille. Porukka tulee hiukan pirstaloitumaan varsinaisten opiskelujen alkaessa, mutta yhteishenki on kuukauden aikana muotoutunut sen verran loistavaksi, että hyviä hetkiä on luvassa jatkossakin. Kiitos kaikille hienoille kavereilleni, jotka yritätte lukea tätä blogia google translaten avulla!

Meitnerwegin pihassa
Suomi - Belgia


Koko sakki

Eilinen päiviä oli melko väsynyt, sattuneista syistä. Saimme kuitenkin aikaiseksi ensimmäiset futispelimme. Suomalainen puujalka tunsi itsensä melko kömpelöksi, vastassa kun olivat pallotaiturit brasiliasta, turkista sekä espanjasta. Mutta pelin henki oli erittäin mukava ja tiki-taka toimii paremmin kuin pitkät korkeat kukkupallot, myönnetään. Sovimme jo alustavasti jatkavamme pelejä vähintään kerran viikossa, joten hienoja hetkiä on luvassa myös kentällä, ei pelkästään penkkiurheilijana.

Ensi viikko on siis lomailua. Suunnitelmat ovat osittain auki, mutta luvassa on ainakin jonkinlainen road-trip Hollantiin. Kaksi paikallista opasta on jo tiedossa, ja puheissa olivat ainakin Amsterdam, Rotterdam, Maastricht sekä Utrecht. Lisäksi Ranskassa vierailu houkuttaisi, mutta se taitaa jäädä myöhempään ajankohtaan.


1 kommentti: