keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Ich hätte gern ein Studienmotivation mit großen Selbstdisziplin, bitte

Viimeisimmät blogin elonmerkit ovat näköjään ennen pääsiäislomaa ja Suomessa lomailua, joten ehkä tässä on korkea aika päivittää tapahtumia. Samoja aiheita ei jaksa kerta toisensa jälkeen kirjoitella, joten siinäpä se tärkein syy miksei tekstiä ole ilmestynyt. Uusi lukukausi uusine kursseineen ja uusine ihmisineen on startannut, mutta pääpiirteittäin meno on hyvin samankaltaista ensimmäisen lukukauden suhteen. Kevät toki piristävänä erona, sillä päivien pituus sekä lämpötilan epätasainen mutta jatkuvahko nousu parantavat elämänlaatua kummasti.

Myös Dortmundista löytyi vielä jotain kuvattavaa!

Huhtikuun puolivälissä astelin jälleen Ryanairin metallipurnukkaan sisälle parin kaverini kanssa, ja lentelimme lomailemaan viikoksi Barcelonaan. Matkaa suunnitellessamme Facebook-ryhmämme nimi oli vain "Wanted: Warm and water", joten molemmat yhdistyivät tuossa Pohjois-Espanjan mainiossa lomakohteessa. Lisäksi hävyttömän halvat lennot sekä erinomainen hostelli erottivat valinnan mm. Italiasta. Alkuperäinen tarkoituksemme oli vuokrata talo/asunto isommalla porukalla, mutta retkueemme kutistuminen kolmihenkiseksi oli viimeinen sinetti Barcelonan valinnalle. Ja valinta osoittautui kyllä erinomaiseksi!



Aiemmat Espanjan kokemukseni sijoittuivat aurinkorannikolle sekä turistisaarille, puhumattakaan vaihtarikavereistani jotka olivat kuka mistäkin päin Espanjaa. Melko pian sitä kuitenkin huomasi, että Barcelona on hiukan erilainen alue. Erityisesti ihmiset tuntuivat huomattavasti enemmän keskieurooppalaisilta kuin perinteisiltä kovaäänisiltä manoloilta, ja parin paikallisen kanssa asiasta juteltuamme hekin myönsivät, että paikalliset tuntevat itsensä ensisijaisesti katalaaneiksi eivätkä niinkään espanjalaisiksi. Kuitenkin vielä molemmat alueet kuuluvat saman lipun alle, olkoonkin että alueen oma lippu roikkui todella monen asunnon parvekkeelta. Kansallismielisyyttä ei ollut vaikea huomata, mutta se ei myöskään tuntunut yhtä vaivaannuttavalta kuin joidenkin erilaisten ryhmittymien kansallismielinen meuhkaaminen. Mutta ei tuosta aiheesta sen enempää.

Oympiakisojen patsas

Turistioppaat kertovat varmasti matkaajalle tarpeeksi mihin mennä ja mihin ei, mutta itselleni suosikkipaikaksi reissun aikana muodostuivat Montuicin linnan portaat, joilla istuessa edessä aukeaa mahtava näköala koko kaupunkiin. Yllätys oli myöskin, miten vähän jalkapallo näkyi katukuvassa. Dortmundissa pelipäivän huomaa taatusti pelkästään kadulla kävellessä, mutta Barcelonassa meno oli huomattavasti vaisumpaa. Meno oli hiljaista jopa ennen mestareiden liigan ottelua Bayern Munchenia vastaan.  Ottelun jälkeinen vaisuus oli toki helpompaa ymmärtää saksalaisten murskaavan ylivoiman vuoksi.

Montuic

Jos kaupunkilomailuun haluaa yhdistää myös rannalla makoilua, voin suositella lämpimästi reissaamista junalla hiukan etelämmäs, kaupunkiin nimeltä Sitges. Tunnelma oli huomattavasti Barcelonaa leppoisampi, ja jopa kirjoittaja uskaltautui uimaan. 14-asteinen merivesi piti kuitenkin huolen siitä, ettei aalloista nauttiessa tarvinnut huolehtia liiasta tungoksesta.

Sitgesin panorama
Jos kaupunkikulttuuri monessa muodossa, arkkitehtuuri, hyvä ruoka sekä viini ja varauksin myös jalkapallo kiinnostavat, voin kyllä ehdottomasti suositella reissua tuonne päin Eurooppaa. Jälleen kuvat kertonevat tarinointiani enemmän.

Montuicin suihkulähteen Disney-musiikilla höystetty suihkushow


Vaivaantunut turistiposeeraus kivoissa maisemissa


Vaihto-opiskelua on nyt takana reilut kahdeksan kuukautta. Aikataulut kotiinpaluun suhteen alkavat myös selkiytyä, ja Tampere näyttäisi kutsuvan elokuun puolivälissä. Aika monet kaverini ovat jo suunnitelleet pysyvämpää asettumista tänne, mutta omalla kohdallani tämä tuskin tulee toteutumaan. Oikeastaan ensimmäistä kertaa koko reissun aikana olen alkanut ymmärtää mitä sana "koti-ikävä" oikeastaan tarkoittaa. 
Omalla kohdallani se kiteytyy merkittävimmin suomen kieleen. Vaikka koko ajan kielitaito kehittyykin, ja pärjään tällä hetkellä arkipäiväisissä asioissa käyttämällä myös saksaa, ei se ole sama asia kuin äidinkielen hallitseminen. Kotisohvalla lukija voi järjestää itselleen simulaattorin, ja kokeilla vaikkapa viikon ajan puhua siten, että jättää murteen miltei kokonaan pois, vähentää käyttämiään synonyymeja maksimissaan kolmeen ja laittamalla vaikkapa pumpulia sen verran korviin, ettei ole sataprosenttisen varma mitä se kaveri juuri sanoi. Sitä tuntee itsensä äkkiä tyhmäksi. Siihen kun yhdistää opiskelun ja luennolla istumisen samalla tiedostaen, että oppisin vastaavan asian huomattavasti pienemmällä vaivalla käyttäen rakasta äidinkieltämme, on opiskelumotivaation kaivaminen vielä perinteistä tenttiviikkotuskailua vaikeampaa. 
Mutta ei auta, on täällä tullut koettua niin paljon hienojakin asioita, että myös nämä huonommat on siedettävä. Näitä harmitusta lisääviä asioita olisi listattavaksi vaikka kuinka paljon, mutta jätän tällä kertaa pahimmat avautumiset sisälleni. Saatan tosin palata niihin suunnitteluasteella olevan toisen blogiprojektin parissa, mutta palataan siihen toisella kertaa, jos olen saanut ajatuksiani johonkin konkreettisempaan muotoon.

Tällaista siis tällä kertaa, ja loppuun vielä kuvakollaasia viime viikonlopun reissulta. Otimme jälleen iloa irti Semesterticketista, ja suuntasimme parin kaverini kanssa päiväretkelle Osnabrückiin. Mukavaa oli, ja löytyipä torilta jopa " finnische Spezialitäten" myyvä koju, josta matkaaja sai ostettua herkullista loimulohta!

Sateenvarjokatu

Entinen linna, nykyinen yliopisto



Harvinaisen ruma talo

Ps. Ensi viikolla Dortmundissa juhlitaan mestareiden liigan voittoa, Nur der BVB!

2 kommenttia:

  1. Hauska kuulla susta! Mullakin alkaa olla jo koti-ikävä, mut viikon pääst oonki juo Suomessa.
    Hyvä kuvaus muuten tosta kielitaidottomuudesta/puolitaitoisuudesta, mulki oli kyl tollast paljon aluks. Mut Meksikon espanja on onneks suht helppoo ymmärtää, et enää ei onneks vaivaa, mut oli kyl ärsyttävää ku aina vastas väärään kysymkseen jne.

    Barcelona <3 :)

    VastaaPoista
  2. Haha! Voihan loimulohi! :D Sitä näköjään tarjotaan siellä kesät talvet... :D Mut hei, hienoo et koti-ikäväkin on löytynyt! :)

    VastaaPoista